Going Downtown



Blev till sist Sushi igår. Tyvärr inte helt lyckat. Det är ju i princip bara på McDonalds det alltid smakar på samma sätt oavsett vart i världen man äter. Sushi kan smaka väldigt olika på två olika restaurangen i samma stad. Var nog egentligen inget fel på den här. Bara lite väl stora köttbitar på väldigt små och lösa riskuddar. Den kombinationen tillsammans med en inte helt professionell pinnföring var inte helt lyckad. Helt enkelt svårt att få grepp om bitarna och nästan omöjligt efter att ha doppat dem i soja. Hmmm, men det gick och det smakade helt okay om än i lite stora portionsbitar (men vad är inte det i USA).



Kände vi fått nog av stranden för en dag och bestämde oss att istället ta bussen till Honolulu. I ärlighetens namn så är man redan i Honolulu när man är i Waikiki. Men nu var målet centrum (Downtown).

Packade oss iväg efter en frukost bestående av Thé, rostat bröd, några engelska fruktostkorvar (bacon för Elisabeths del) och en skål frukt på Denny's. Starten blev lite fördröjd av att vi stötte ihop med två amerikanskor som nyfiket undrade vart vi var ifrån. Efter att ha svarat Maui på frågan om vi planerade att besöka någon av de andra sex öarna som utgör ögruppen Hawaii (samtidigt som den största även den heter Hawaii) så berättade de allt en turist någonsin skulle vilja veta om Maui. De kom nämligen just därifrån och hade rekommendationer för det mesta. Fick telefonnummer och adress till ett lägenhetshotell som enligt deras utsago var mer än prisvärt och låg sådär bra lite vid sidan om. De mailade till sist adresser och telefonnummer till både det ena och andra från den ena kvinnans iPhone (den "telefondator" som kanske är mest inne just nu).



Till sist kom vi i vilket fall iväg och kunde 15 minuter senare hoppa på The Bus (engelska för "Bussen" och är vad lokaltrafiken heter här på ön), linje 2 till downtown Honolulu. Hoppade av en bit ifrån palatset . Just det palatset, Hawaii ade faktiskt en kungafamilj fram till 1893. Gick därefter och strosade runt i centrum för att sedan nosa upp ett bageri för en förmiddagsfika (tur att det finns fika). Som jag skrev häromdagen så är kaffet på Hawaii riktigt gott, dvs Kona-kaffe. Är tydligen bland det mest åtråvärda kaffet i världen som odlas på "den stora ön", Hawaii. Elisabeth åt en mandel-croissant medan jag åter igen nosade upp en cheesecake, världens minsta. Serverades i en glassmugg tillsammans med lite frukt.



Efter kaffet drog vi oss ned mot hamnen och Aloha-tornet (Aloha är väl kanske det mest välkända av alla ord i den Hawaiianska ordboken och betyder lite av varje men vanligast används som hälsningsfras i betydelsen "Hej" eller "Välkommen". Aloha-tornet ligger sedan 1926 nere vid vattnet vid den pir där de stora kryssningsfartygen lägger till (ska enligt uppgift fortfarande vara ett par tre i veckan). Tornet är 10 våningar högt och en suverän utsiktspunkt för att få lite grepp om omgivningarna. Vandrade sedan efter att en stund förundrat oss över alla färgranna och märkligt formade fiskar i hamnvattnet (faktiskt klart som...klart vatten) tillbaka in mot centrum.



Även om Honolulu är en på papperet relativt stor stad (närmare 400.000 i själva staden och dryga 900.000 i strostadsområdet) känns det som en långt mindre stad med ett ganska lugnt tempo. Märklig känsla där alla höga hus och stora avenyer talar tydligt visar att det är en stor stad men sååå tillbakalutad. Måste vara klimatet och ananasen...eller nå´t. Allt är väldit grönt där vissna blad på all växtlighet är så ovanligt att man nästan stannar upp om man råkar se något. Växtligheten är så bildskön, till och med träden, att man är beredd att svära på att den är konstgjord. Så ser det inte ut hemma i våra blomkrukor...



Efter att ha vandrat runt och insupit miljön några timmar med en tur i Hawaiis högsta domstol där vi fick oss en historielektion (kände vi behövde vara lite kulturella) så började vi leta upp en busshållplats för att ta oss tillbaka till Waikiki (cirka 4 km mellan centrum och Waikiki).



Käkade en hamburgare på Chili's när vi kom tillbaka till Waikiki. Löjligt stora portioner som ingen normal person med bästa vilja kan trycka i sig. Vi lämnade hälften och lovade att det skulle dröja med Hamburgare ett tag. Hemma på hotellet fixade vi en förlängningen av bokningen till fredag (ursprungligen hade vi tänkt checka ut i morgon men beslutade att det inte finns någon anledning att krångla med att byta). Tanken är ju att vi ska dra till Maui på fredag men har fått veta att "alla" vill dit när det är Halloween (vilket det är kommande helg) så kanske det blir svårt att få flygbiljetter. Så kanske vi får vänta tills måndag istället. Får se hur det blir med den saken.

Resten av dagen har vi tagit det lugnt med en varsin bok vid hotellpolen. Tänkte nu ta en sväng ut "på stan" för någon lättare kvällsförtäring, kanske lite fika, vem vet.

Kommentarer
Postat av: Heppan

fika... mmmmmm!

Blev det ingen shopping downtown?? Vad är det här?? :)

2009-10-20 @ 10:51:21
URL: http://hedvig.bloggspace.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0